NOS NieuwsAangepast

Wat doen NL'se hulporganisaties?

De Nederlandse hulporganisaties zijn voor de Filipijnen sterk aangewezen op hun slagkracht ter plekke. Hun bijdrage hangt sterk af van hun eigen doelen en mogelijkheden, en of ze er mensen en middelen hebben. Een overzicht.

Artsen zonder Grenzen Artsen zonder Grenzen, Frank Theunissen: "Een noodhulpteam van vijftien personen probeert op dit moment vanuit Cebu naar de zwaarst getroffen gebieden te komen, maar slecht weer speelt ons parten." Later zullen nog zo'n 50 medewerkers volgen. AzG stuurt ruim 300 ton aan noodgoederen. "Drie vliegtuigen vertrekken vandaag en morgen, met aan boord onder meer materiaal om wonden te verzorgen, tetanusvaccinaties, tenten en hygiëne-artikelen zoals tandenborstels en zeep. Aan het einde van de week wordt een opblaasbaar ziekenhuis naar het gebied verstuurd."

Save the Children NederlandSave the Children Nederland, Sabine Kopinga: "Wij zaten er sowieso al, en nu is er een internationaal team vanuit Singapore onderweg naar de Filipijnen. Daar zitten twee Nederlandse collega's bij. We proberen met hen in contact te komen. Ze zijn nu onderweg naar Tacloban. Wij verwachten woensdag met twee 747's met hulpgoederen naar Manilla te gaan. We vliegen op Cebu, vervolgens gaat het per vrachtwagen naar Tacloban en Roxas City. In de vrachtwagens staan 10.000 kits (hygiëne en huishoud), emmers en zeep."

Rode KruisRode Kruis: Het Nederlandse Rode Kruis stuurt 85 ton hulpgoederen, zoals jerrycans, tenten, keukensets, dekzeilen en gereedschap naar de Filipijnen. Vermoedelijk eind deze week gaat de vracht per charter op transport via Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

Noodhulpteams van het Internationale Rode Kruis zijn inmiddels aanwezig maar ook nog onderweg om ondersteuning te bieden op gebied van medische zorg, water en sanitaire voorzieningen, logistiek en communicatie.

Vrijwilligers en medewerkers van het Filipijnse Rode Kruis vanaf het eerste moment met man en macht aan het werk. Ze helpen slachtoffers met eten, drinken en schoon drinkwater, maar voeren ook reddingsacties uit en bepalen de schade in de getroffen gebieden. Verder bieden zij medische steun en opvang van ontheemden.

CordaidCordaid, Jos de Voogd: "Wij sturen één persoon: Noodhulp-medewerker Jan-Willem Wegdam. Hij gaat aanhaken bij Caritas, dat vanuit de Verenigde Staten en de Filipijnen opereert."

Terre des Hommes Terre des Hommes, Heleen Slob: "Wij geven alleen maar hulp in de landen waar we al zitten. Op de Filipijnen hebben we achttien mensen in Oostelijk Samar. Dat zijn overigens geen Nederlanders. Ze maken deel uit van de lokale bevolking."

Kerk in Actie en ICCO Kerk in Actie en ICCO, Henk van IJken: "We hebben geen eigen vlucht, wel is iemand onderweg die er met reguliere vluchten probeert te komen."

Oxfam-Novib Oxfam-Novib, Jules van Os: "Nee, er gaan vanuit Nederland geen mensen van ons naartoe."

Care Nederland Care Nederland, Marielle van Stipthout: "We hebben een lokaal kantoor in Quezon City en die is al dagelijks bezig. Vanuit Nederland vertrekt vandaag of morgen onze noodhulp-coördinator Nok van de Langenberg."

Stichting Vluchteling Stichting Vluchteling, Laurens Roes: "Op dit moment zijn wij niet actief met hulpverlening op de Filippijnen, omdat het land van oorsprong niet in een vluchtelingenregio ligt."

UNICEF UNICEF, Martin de Beer: "Afgelopen zondag is er een vrachtvliegtuig vertrokken vanuit Kopenhagen. Daar staat ons warehouse, daarvandaan komt al onze noodhulp. De goederen zijn nog niet op de plek van bestemming, want dat moet langs de douane enzo, maar als het goed is komt alles vandaag aan. Het is voor tienduizend gezinnen bedoeld. Het zijn waterzuiveringstabletten, zeep, tentdoek, medische goederen en voedingspreparaten. Vanuit de Filipijnen zelf zijn al soortgelijke producten voor drieduizend gezinnen verscheept. Er is vaker noodhulp nodig op de Filipijnen, dus daar liggen al zaken opgeslagen. We hebben geen medewerkers daar."

World Vision World Vision, Ronnie Hahné: "Wij hebben sinds afgelopen zondag al zogenoemde assessmentteams het rampgebied ingestuurd, want wij ontplooien daar al langer lokale initiatieven. Nederlanders zitten daar niet bij, het betreft zo'n zeshonderd mensen uit de lokale bevolking. Er zijn op dit moment ook nog geen plannen om vanuit Nederland iemand te sturen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl