"Mijlpaal in kankeronderzoek"
Door het kweken van tumoren buiten het lichaam is een persoonlijke aanpak van kanker een stap dichterbij. Dat zegt hoogleraar Moleculair Kanker Onderzoek Hans Bos van het UMC Utrecht. Medicijnen kunnen zo specifiek worden afgestemd op de patiënt.
Bos gaat werken aan een methode die de afgelopen jaren is ontwikkeld, waarmee tumorweefsel van individuele patiënten buiten het lichaam kan worden gekweekt. In relatief korte tijd kan dan getest worden op welke medicijnen de tumor wel reageert en op welke niet.
Minder bijwerkingen
Het idee is dat de patiënt sneller behandeling op maat krijgt en minder onnodige bijwerkingen ervaart. Onder andere genetische verschillen bepalen waarom tumoren verschillend reageren op medicijnen.
De bedoeling is om de methode komende tijd te vertalen van laboratorium naar patiënt. Bos spreekt daardoor van een mijlpaal in deze experimentele fase.
Dreamteam
Vandaag wordt een internationaal 'dreamteam' gepresenteerd om het onderzoek te bespoedigen. Het team wordt gefinancierd met geld dat is opgehaald met de jaarlijkse campagne van KWF 'Sta op tegen kanker'. Het gaat om zes miljoen euro.
Hans Bos en hoogleraar Hans Clevers van het Utrechtse Hubrecht Instituut nemen beide zitting in het team, dat bestaat uit negentien wetenschappers uit twee landen. Clevers heeft de nieuwe methode bedacht.
Databank
"Het mooie van dit onderzoek is de combinatie van genetische met biologische kennis," zegt Hans Bos. Het onderzoek richt zich vooralsnog op darm-, prostaat- en pancreaskanker. "Voor elk type tumor gaan we van zo'n tachtig patiënten weefsel verzamelen en onderzoeken. Die gegevens worden verzameld in een databank. Komende jaren willen we op basis daarvan richtlijnen schrijven voor een gespecialiseerde aanpak van kanker."
Het type onderzoek is niet nieuw, maar de verwachtingen van deze aangekondigde verbreding en verdieping van het onderzoek zijn hooggespannen, zegt een woordvoerder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).