NOS NieuwsAangepast

Einde dreigt voor pedo-hulplijn

De telefonische hulplijn voor hulp aan pedoseksuelen "Stop it Now!" dreigt te verdwijnen. Het kabinet geeft vanaf april geen subsidie meer. Zonder hulp van de overheid moet de hulplijn op termijn sluiten, zei initiatiefnemer Jules Mulder in het Radio 1 Journaal.

Stop it Now! is bedoeld om seksueel misbruik door pedoseksuelen te voorkomen. De hulplijn geeft advies aan mensen die zich zorgen maken over hun seksuele gevoelens en ook aan mensen die zich zorgen maken over de seksuele gevoelens van iemand in hun omgeving.

'Hele grote groep'

In de anderhalf jaar van zijn bestaan hebben zo'n 250 mensen de hulplijn gebeld. De helft daarvan kwam van mannen die hulp zochten, de andere helft van naasten die zich zorgen maakten.

Mulder vindt het aantal hulpverzoeken enorm veel. "Het is een groep waarbij je feitelijk probeert misbruik te voorkomen. In die zin is het een hele grote groep", zegt hij.

Doorverwijzing

De hulplijn krijgt nu nog zo'n 125.000 euro subsidie van het Rijk. Als dat stopt, kan de hulplijn niet meer doorverwijzen naar de hulpverlening van De Waag, een kliniek voor pedoseksuelen.

Mulder betreurt dat. De gesprekken met De Waag zijn therapeutischer dan die met Stop it Now!. Ze geven een beter antwoord op de vraag of er echt iets met iemand aan de hand is en of er meer hulp nodig is, zegt hij.

Subsidie

Op termijn zal de hulplijn helemaal moeten stoppen. Dan blijft alleen de website over waarmee slechts mailcontact mogelijk is.

Mulder is op zoek naar particuliere financiers. Dat heeft nog weinig opgeleverd. Pedoseksualiteit is geen populair onderwerp om subsidie aan te geven. Dus voorlopig zijn we nog afhankelijk van ministeries en gemeentes, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl