NOS NieuwsAangepast

Kritiek Iran op houding Fransen

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif heeft via Twitter kritiek geuit op de opstelling van de Fransen bij het nucleaire overleg in Genève, afgelopen weekend. Hij bevestigt dat het vooral de Fransen waren die een akkoord in de weg stonden.

Zarif waarschuwde dat het commentaar achteraf van westerse onderhandelaars een slechte invloed kan hebben op verdere onderhandelingen. "Het kan niet meer veranderen wat er in Genève is gebeurd, maar het kan wel het vertrouwen verminderen."

"Wie heeft de helft van het Amerikaanse voorstel geschrapt? En wie heeft er vrijdagochtend openlijk kritiek op gegeven?", vroeg Zarig zich retorisch af. De Franse minister Fabius zei toen dat Iran meer moest doen om westerse twijfels over het kernprogramma weg te nemen.

"Dicht bij akkoord"

Volgens de Amerikaanse minister Kerry waren de onderhandelaars dit weekend "bijzonder dicht bij een akkoord. We hebben in 30 uur meer gesproken dan in de 30 jaar hiervoor".

Volgens hem was er maar een handjevol punten waarover nog geen overeenstemming was. Kerry zei dat de westerse onderhandelaars het eens waren over de tekst, maar dat de Iraniërs onderling meer overleg wilden.

Kernreactor

Fabius zei vrijdag dat de meningsverschillen zich toespitsen op een kernreactor in aanbouw bij Teheran. Die zou jaarlijks genoeg plutonium produceren om kernwapens mee te kunnen bouwen. Ook zou er onenigheid zijn over de vraag tot welk niveau Iran uranium mag verrijken.

"Wij willen nog altijd constructief onderhandelen", zegt Zarif. "Gelijkwaardigheid bij de gesprekken is onontbeerlijk om onze gezamenlijke doelen te bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl