NOS NieuwsAangepast

Info basisscholen gebundeld op site

Vanaf vandaag is het gemakkelijker om basisscholen met elkaar te vergelijken. Gegevens van alle Nederlandse basisscholen zijn verzameld op een website, scholenopdekaart.nl.

De website geeft overzichtelijk per school weer wat onder meer de gemiddelde citoscore is, uit welke gemeente de kinderen komen en wat de adviezen voor het vervolgonderwijs zijn. Die informatie was hiervoor ook al te vinden, maar dan moesten mensen zoeken op meer websites en bij verschillende instanties.

Alle basischolen en scholen voor speciaal basisonderwijs zijn te vinden op de website.

Juiste context

De site is een initiatief van de PO-raad, de sectororganisatie voor primair onderwijs. Naast de informatie over leerlingen toont de site het rapport van de inspectie, en kunnen scholen bovendien zelf een toelichting schrijven. "Op die manier worden de gegevens over een school in de juiste context gezet", zegt een woordvoerder. "Zo heb je niet alleen de kale cijfers."

Scholenopdekaart.nl is niet alleen bedoeld voor ouders, maar ook voor de scholen zelf. Die kunnen gegevens toevoegen en zichzelf vergelijken met andere scholen, wat moet stimuleren tot verbetering.

Eén oogopslag

Ook gemeenten kunnen op de website terecht. Voorheen klopten zij met vragen vaak aan bij de scholen, maar dat is nu niet meer nodig.

De site is nog niet af; komende maanden wordt er nog een aantal functies toegevoegd. Zo moet het nog gemakkelijker worden om de gegevens van verschillende scholen in één oogopslag te vergelijken. In 2015 moet de site helemaal klaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl