NOS NieuwsAangepast

Hof: grond bij tempel van Cambodja

Het terrein rond een eeuwenoude tempel in het grensgebied tussen Thailand en Cambodja is van Cambodja. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof bepaald. De uitspraak moet een einde maken aan een jarenlange ruzie tussen de twee landen.

De tempel Preah Vihear werd al in 1962 door de VN toegewezen aan Cambodja. Thailand bleef daarna de grond rond de tempel claimen. Toen de tempel in 2008 op de Werelderfgoedlijst van Unesco werd geplaatst, laaide het conflict op.

Samenwerken

Beide landen stuurden militairen naar het gebied. Bij gevechten raakte de tempel beschadigd en moesten duizenden mensen vluchten. In 2011 bepaalde het Internationaal Gerechtshof dat beide landen hun troepen moesten terugtrekken. Sindsdien was het rustig.

Thailand wilde vervolgens dat het hof een uitspraak zou doen over het grondgebied bij de hindoetempel. De rechters hebben bepaald dat de heuvel waarop de tempel staat Cambodjaans grondgebied is.

Thailand heeft nog niet op de uitspraak gereageerd, maar dit weekend zei premier Yingluck dat de twee landen moeten samenwerken om de onderlinge relatie goed te houden, ongeacht de uitspraak van het hof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl