NOS WielrennenAangepast

Armstrong wil met billen bloot

Lance Armstrong is bereid volledige openheid van zaken te geven over zijn dopingverleden als hij wordt uitgenodigd om te getuigen voor een onderzoekscommissie. Maar hij wil wel de zekerheid dat er dan niet met twee maten wordt gemeten. Dat heeft de 42-jarige Texaan gezegd in een radio-interview met de BBC.

Armstrong gaf begin dit jaar in een interview met Oprah Winfrey toe dat zijn zeven overwinningen in de Tour de France tot stand zijn gekomen met behulp van doping. De Amerikaan werd voor het leven geschorst en moest zijn Tour-zeges inleveren. Volgens het Amerikaanse antidopingagentschap USADA was Armstrong verantwoordelijk voor het 'meest geavanceerde, professionele en succesvolle dopingsysteem in de geschiedenis van de sport'.

De doodstraf

UCI-voorzitter Brian Cookson heeft onlangs aangekondigd dat er een onafhankelijke commissie komt die de misstanden binnen het wielrennen gaat onderzoeken. De Texaan belooft tegenover de BBC dat hij "100 procent transparant en eerlijk" zal zijn voor een mogelijke onderzoekscommissie. Maar hij wil wel dat iedereen gelijk wordt behandeld, omdat volgens Armstrong sommige dopingzondaars vrijuit zijn gegaan, terwijl anderen "de doodstraf" hebben gekregen.

"Als iedereen de doodstraf krijgt, dan accepteer ik ook de doodstraf. Als iedereen wordt vrijgesproken, dan zal ik gelukkig zijn als ik ook word vrijgesproken. Als iedereen zes maanden krijgt, dan neem ik ook mijn zes maanden", aldus Armstrong.

De Amerikaan stelt wel dat de onthullingen die hij voor een eventuele commissie zal doen, "niet zo sappig" zijn als de mensen mogelijk denken. Hij zet bovendien grote vraagtekens bij het nut van een grootschalig onderzoek naar het dopingverleden.

"Doping zal er altijd zijn"

"Ik denk niet dat dit proces goed is voor het wielrennen. Als je de afgelopen vijftien jaar gaat onderzoeken, waarom dan niet de afgelopen dertig jaar? Prestatiebevorderende middelen zijn er al sinds de Griekse oudheid en zullen er altijd in een of andere vorm blijven." Op de vraag of het huidige wielrennen schoon is, antwoordt Armstrong: "Geen idee."

De oud-wielrenner vertelt tegen de BBC dat zijn leven zwaar is geweest sinds het interview met Oprah Winfrey, vanwege de schade aan zijn reputatie en het feit dat de rechtszaken zich opstapelen. Maar spijt heeft hij er niet van: "Ik had de vragen uiteindelijk toch wel moeten beantwoorden."

USADA: deur staat open

Het hoofd van USADA, Travis Tygart, heeft vandaag herhaald dat de deur voor Armstrong nog steeds open staat, als hij bereid is de waarheid te spreken en volledig mee te werken. Het is volgens Tygart nog te vroeg om al te speculeren over een mogelijke strafvermindering voor de Texaan. "Het is volgens de WADA-regels technisch en juridisch mogelijk, maar het hangt allemaal af van de mate van medewerking en de waarde van de informatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl