NOS NieuwsAangepast

In Tacloban stinkt het naar lijken

De schaarse beelden uit het hart van het Filipijnse rampgebied laten zien dat de orkaan Haiyan vrijwel niets heeft gespaard.

In de stad Tacloban op het eiland Leyte staat geen huis meer overeind en overal liggen doden. Overlevenden proberen nog iets van hun spullen terug te vinden, maar dat lijkt onbegonnen werk.

Drinkwater

Hulpverleners hebben de stad met 150.000 bewoners nog niet bereikt doordat wegen en vliegvelden zijn verwoest. Tacloban, 580 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla, is nog het beste bereikbaar met helikopters. Volgens de Filipijnse regering hebben 4,3 miljoen mensen hulp nodig.

De BBC filmde in wat eens de hoofdstraat van Tacloban was. "Het stinkt hier naar lijken", zegt verslaggever Jon Donnison. "Bijna niemand heeft nog een huis, mensen zijn alles kwijt."

Er is behoefte aan drinkwater, voedsel, kleding en medicijnen. In de puinhoop die van een supermarkt is overgebleven, zoeken mensen naar eten. Maar veel is er niet meer te halen.

Noodhospitaal

Als gevolg van gebrek aan schoon water hebben sommigen last van uitdroging, anderen kampen met diarree.

Honderden mensen zijn naar het vliegveld gegaan. Velen willen zo snel mogelijk uit het gebied, anderen komen om hulp. In een noodhospitaal worden gewonden behandeld, zonder verdoving.We hebben honger en dorst", zegt een vrouw. "Als u iets heeft te eten of te drinken, geef het dan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl