NOS SportAangepast

"Márquez moet minder vaak vallen"

Het motorraceseizoen zit erop. De 20-jarige Spanjaard Marc Márquez greep de slotwedstrijd in Valencia aan om zich tot de jongste wereldkampioen in de MotoGP te laten kronen. Hoe kijkt NOS-commentator Hans van Loozenoord terug op het afgelopen jaar?

Is nu het tijdperk-Marc Márquez aangebroken?

"Dat zou kunnen als hij met name tijdens de trainingen minder vaak van de motor valt. Bij die gelegenheden is hij dit seizoen enkele keren aan zware blessures ontsnapt, in Mugello, Silverstone, Motegi. Daar kun je niet eindeloos lang mee doorgaan. Márquez is het grootste talent dat zich de laatste jaren in de motorsport heeft aangediend en hij beschikte dit jaar ook over het beste materiaal. Met zijn open houding naar de media was hij ook een aanwinst die soms voor een vrolijke noot zorgde. Als hij voldoende zelfbeheersing weet op te brengen, kan het zijn dat zijn tijdperk is begonnen. Zo niet, dan staan mensen als Jorge Lorenzo klaar om hem meteen af te straffen."

Hoe kan de Spanjaard gestopt worden?

"Door zijn redelijk agressieve rijstijl met gelijke munt terug te betalen. Vanaf het moment dat Jorge Lorenzo daarmee is begonnen, in de Grand Prix van Groot-Brittannië, is de spanning in het kampioenschap teruggekeerd."

Wat viel dit jaar op in de MotoGP en andere klasses?

"Dat de overheersende rol van alles wat met Spanje te maken heeft nog verder is gegroeid. Acht van de negen medailles zijn, verdeeld over drie klassen, naar Spaanse coureurs en teams gegaan."

"Ondanks de recessie, die daar ook heeft toegeslagen, weet men toch voldoende financiële middelen vrij te maken om professionele teams met topmateriaal uit te rusten. De schitterende weersomstandigheden en een overdaad aan permanente racecircuits bieden trainingsmogelijkheden om talent te begeleiden. Kortom, een topsportklimaat bij uitstek voor de motorcompetities, die in dat land qua populariteit achter voetbal en wielrennen vaak op een derde plaats worden ingeschaald."

Heeft Jasper Iwema in de Moto3 teleurgesteld?

"Ja, helaas wel. Jasper heeft een moeilijk seizoen gehad, zeker na zijn zware crash in Texas. Hij is geen echte topper op WK-niveau, maar gezien zijn capaciteiten had hij dit jaar wel drie keer zoveel punten moeten halen."

Wat is jouw moment van het jaar?

"De spoedoperatie aan het sleutelbeen van Jorge Lorenzo. Op donderdagmiddag gevallen in de training voor de TT van Assen, daarna met een privévliegtuigje van Eelde naar Barcelona, 's nachts onder het mes, op vrijdagmiddag weer terug naar Nederland en zaterdag vijfde in de TT. Volslagen waanzin als je het als een buitenstaander bekijkt, maar wel perfect uitgevoerd en het maximale eruit gehaald. De gedrevenheid van Lorenzo was ongekend groot. Niet te vaak doen."

Volgend jaar twee Nederlanders in de Moto3. Wat verwacht je?

"Ik ben voorzichtig. Met talent alleen ben je er niet, want het gaat in een WK ook om andere eigenschappen. Je moet een keiharde mentaliteit hebben en een andere levensstijl ontwikkelen. Dat kun je meestal niet binnen een paar maanden waarmaken. Verder ben je afhankelijk van je team en je materiaal. Iedere coureur, dus ook Bryan Schouten, verdient een aanloopperiode van twee wedstrijdseizoenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl