NOS NieuwsAangepast

Oppositie Syrië wil vredesoverleg

De door het Westen gesteunde Syrische oppositie wil meedoen aan de internationale vredesconferentie in Genève. Dat heeft de Syrische Nationale Coalitie na twee dagen vergaderen besloten.

De raad stelt twee voorwaarden aan deelname: de Syrische regering moet instemmen met de instelling van 'humanitaire corridors' om sommige belegerde gebieden te kunnen bereiken en een onbekend aantal gevangenen, in het bijzonder vrouwen en kinderen, moet worden vrijgelaten.

Verkiezingen

Verder blijft de Syrische Nationale Coalitie van mening dat er geen plaats meer is voor president Assad in een overgangsregering van Syrië.

Het bewind-Assad heeft met steun van Rusland steeds gezegd dat het niet naar Genève komt als het doel van de conferentie het afzetten van de president is.

De VN-Veiligheidsraad wil een overgangsregering die het vertrouwen van alle partijen heeft. Die regering zou verkiezingen moeten organiseren.

Iran

Rusland en de Verenigde Staten kondigden in mei aan dat ze een vredesconferentie in Genève willen organiseren om een eind te maken aan de burgeroorlog in Syrië.

Gehoopt werd dat de conferentie deze maand in Genève gehouden zou worden, maar vorige week bleek dat dat niet haalbaar is. VN-gezant Brahimi blijft wel hopen dat het voor het eind van het jaar lukt.

Een van de obstakels is de deelname van Iran, dat een belangrijke bondgenoot is van Assad. Rusland wil dat Iran meedoet, maar de Syrische oppositie heeft zich daar steeds tegen verzet. De Nationale Coalitie heeft daar echter bij haar besluit om mee te doen, niets meer over gezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl