NOS NieuwsAangepast

"Assad, stop met brandbommen"

Het Syrische leger heeft sinds november vorig jaar zeker 56 aanvallen met brandbommen uitgevoerd. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch na onderzoek.

Een van die aanvallen was gericht op een school in Urm al-Kubra, in de provincie Aleppo. Daarbij vielen op 26 augustus zeker 37 doden, vooral scholieren die aan het leren waren voor hun examens.

Witte fosfor

Bij de aanvallen met bijvoorbeeld witte fosfor raken veel mensen gruwelijk gewond. Een Britse arts vertelde over een jongen wiens lichaam voor 90 procent ernstig verbrand was.

"Nooit eerder heb ik een patiënt gezien die zo gruwelijk gewond was", zei de arts. "Alleen zijn ogen bewogen nog." De jongen overleed voordat hij naar Turkije kon worden overgebracht.

Conventie

De brandbommen die de Syrische luchtmacht gebruikt, zijn van Sovjet-makelij. Meer dan honderd landen hebben beloofd geen brandbommen in dichtbevolkte gebieden te gebruiken, maar Syrië heeft die conventie niet getekend.

Human Rights Watch vindt dat de internationale gemeenschap Syrië onder druk moet zetten om de brandbommen niet meer te gebruiken, net zoals is gebeurd met chemische wapens en clusterbommen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl