NOS NieuwsAangepast

Evacués Vietnam mogen terug

Zo'n 600.000 mensen die in Centraal-Vietnam waren geëvacueerd vanwege de storm Haiyan mogen terug naar huis. Haiyan is sinds hij een spoor van vernieling heeft achtergelaten in de Filipijnen afgezwakt van orkaan tot tropische storm.

De storm is nu over zee op weg naar het noorden van Vietnam. In het midden van het land heeft Haiyan volgens Vietnamese media zes levens geëist. De slachtoffers vielen tijdens de massale evacuaties in het gebied.

Over het dodental in de Filipijnen heerst nog veel onduidelijkheid. Er wordt geschat dat er meer dan 10.000 doden zijn, maar zekerheid kunnen de hulpdiensten niet geven omdat ze veel getroffen regio's nog niet hebben bereikt.

Mariniers

Verschillende landen hebben hulp toegezegd aan de Filipijnen. Zo gaan tientallen Amerikaanse mariniers helpen bij de reddingsoperaties. Verder trekt de Europese Unie 3 miljoen euro uit en heeft Nederland 2 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Nederlandse hulporganisaties zijn inzamelingsacties begonnen voor de slachtoffers van Haiyan. Het Rode Kruis heeft gironummer 7244 opengesteld en Cordaid Mensen in Nood giro 667. Het samenwerkingsverband van hulporganisaties SHO heeft nog niet besloten of er een gezamenlijke actie komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl