Márquez jongste MotoGP-kampioen

Marc Márquez is de jongste wereldkampioen geworden in de historie van de koningsklasse van de motorsport. De twintigjarige Spanjaard had in Valencia in de laatste race van het seizoen in de MotoGP-klasse genoeg aan de derde plaats.

Márquez' landgenoot Jorge Lorenzo was de enige die hem nog van de titel kon afhouden. De Yamaha-coureur won ook de laatste race, maar de titelverdediger kwam uiteindelijk vier punten tekort in het klassement.

Márquez nam, nadat Lorenzo de leiding had genomen, geen onnodige risico's. In de slotronde liet hij ook nog zijn land- en ploeggenoot Dani Pedrosa voor en stelde hij met de derde plaats zijn titel veilig. De rookie in de zwaarste klasse werd eerder wereldkampioen in de 125 cc (2010) en de Moto2-klasse (2012).

2006

Het is voor het eerst sinds 2006 dat het kampioenschap op de laatste dag wordt beslist. Toen waren het Nicky Hayden en Valentino Rossi die het MotoGP-seizoen spannend maakten.

De Italiaan begon de slotrace met een voorsprong van acht punten in het klassement. De gewoonlijk zo koelbloedige Italiaan had zijn zenuwen echter niet onder controle en ging onderuit.

Hayden maakte dankbaar gebruik van de uitglijder van Rossi en sleepte met een derde plaats in de grand prix de titel binnen.