NOS NieuwsAangepast

"Zelfs in de bomen hangen lijken"

De orkaan Haiyan heeft vrijdag een spoor van vernieling getrokken over zes eilanden in het midden van de Filipijnen. Door de zware storm werden de golven opgestuwd tot zes meter hoog voordat ze op de kust sloegen. Huizen langs de kust werden weggevaagd en grotere gebouwen zijn ingestort. Er zijn windsnelheden tot 275 kilometer per uur gemeten.

Het beeld van de verwoestingen die zijn aangericht, wordt steeds duidelijker. De autoriteiten vrezen dat het dodental al is opgelopen tot boven de 10.000; ver boven de 1200 die gisteren nog werden gemeld.

Tacloban

Vooral de provincie Leyte is zwaar getroffen. Alleen al in de stad Tacloban, een plaats met 200.000 inwoners, wordt rekening gehouden met 10.000 doden. "Overal op straat en onder het puin van ingestorte huizen liggen lichamen", zei een politiewoordvoerder. "Zelfs in bomen hangen lijken."

In Tacloban is het vliegveld verwoest. De stroom in de stad is uitgevallen, telefooncontact is onmogelijk. In een groot gebied is de oogst vernietigd en is er geen drinkwater.

De politie in de regio is niet in staat plunderingen te voorkomen. In de chaos die overal heerst zijn winkelcentra leeggehaald. Militairen zijn ingezet om brandstofdepots te bewaken.

Op sommige eilanden is de situatie nog onduidelijk. Radio en televisie zijn uitgevallen en de Filipijnse hulporganisaties hebben veel te weinig mensen om het hele getroffen gebied te bezoeken.

Hulpoperatie

Internationale organisaties zoals het Rode Kruis zijn een grote hulpoperatie begonnen. De Amerikaanse marine heeft schepen en vliegtuigen naar het gebied gestuurd om te helpen bij het reddingswerk.

Ook voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft een team van hulpverleners naar de Filipijnen gestuurd.

President Aquino is vandaag naar het rampgebied gegaan om zich op de hoogte te stellen van de situatie.

De orkaan Haiyan heeft de Filipijnen inmiddels verlaten. De storm is in kracht afgenomen en koerst nu af op Vietnam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl