NOS NieuwsAangepast

"Dino had raketwerper in kantoor"

De Amerikaanse justitie heeft beelden waarop is te zien dat Dino Bouterse een kilo cocaïne en een raketwerper uit een safe in zijn overheidskantoor haalde. Dat schrijft het Amerikaanse Openbaar Ministerie in de aanklacht tegen de zoon van de Surinaamse president.

Bouterse opende de safe tijdens een gesprek met Amerikaanse informanten. Hij dacht dat het leden waren van een Mexicaans kartel, die voor miljoenen aan wapens en drugs wilden kopen.

Quincy Muntslag, een handlanger van Bouterse, pochte tijdens het gesprek dat de drugs met chemicaliën waren behandeld, "zodat de drugshonden het niet kunnen ruiken".

Hezbollah

Het Amerikaanse OM onthulde vrijdag dat de informanten Dino ook in contact hadden gebracht met undercoveragenten die zeiden dat ze lid waren van de Libanese terreurgroep Hezbollah. Bouterse zou een terreurcel van Hezbollah onderdak hebben willen bieden in Suriname.

In de stukken van justitie staat dat Bouterse in juli naar Griekenland vloog voor overleg met de 'Hezbollah-leden'. Die vertelden hem dat een groep van dertig tot zestig terroristen vanuit Suriname aanslagen op Amerikaanse doelen zouden voorbereiden. Bouterse had maar één verzoek: geen aanslagen in zijn eigen land.

Wapens

Toen de zogenaamde terroristen opperden dat Bouterse ook geen goede vrienden was met de Amerikanen, antwoordde hij: "We hebben problemen met de Nederlanders en de Amerikanen." "Dan fuck jij de Nederlanders en wij de Amerikanen", zei de undercoveragent tijdens het gesprek.

Op de vraag of hij ook wapens kon leveren, antwoordde Bouterse: "Zeg me maar wat je nodig hebt". Ook was Bouterse bereid de paspoorten voor de groep te regelen. De leider van de groep zou zelfs een stempel in zijn pas krijgen waardoor het leek alsof hij al eerder in Suriname was geweest. De terroristen zouden miljoenen neertellen voor de bescherming door Bouterse, werd hem beloofd.

Zware jongens

Bouterse wilde de terroristen ook voor zijn eigen doelen kunnen inzetten. "We hebben zo'n tien man nodig die achterblijven in Suriname. Mensen op wie we kunnen vertrouwen en die we elk moment kunnen inzetten. We hebben zware jongens nodig", zei hij.

Na een van de ontmoetingen onderschepten de Amerikanen een sms'je van Bouterse aan zijn kompaan Muntslag. "Dit is de jackpot." Nog geen maand later werd Bouterse gearresteerd in Panama. Hij kan 15 jaar krijgen voor steun aan terroristen en 40 jaar voor drugshandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl