NOS WielrennenAangepast

Docu Lance Armstrong in premiere

Filmmaker Alex Gibney volgde in 2009 Lance Armstrong, het jaar waarin de zevenvoudig Tour-winnaar zijn rentree maakte in de Tour de France.

Het idee toen was: een feelgood-movie over misschien wel de grootste en beste wielrenner ooit: Lance Armstrong. Gibney mocht Armstrong overal volgen. Hij kreeg zelfs toestemming om dokter Ferrari te interviewen. Wat velen toen al dachten, en later echt bleek: Ferrari was het brein achter het dopinggebruik van Armstrong.

Het verhaal is inmiddels bekend. USADA kwam met een vernietigend oordeel over de praktijken van Armstrong. En zelf biechtte hij zijn verhaal op bij Oprah Winfrey. Een maand voor het interview bij Oprah belde Armstrong met regisseur Gibney. "Hij vertelde dat hij had gelogen en dat het hem speet."

'I was rooting for him'

Gibney besefte dat met het opnieuw maken en monteren van de documentaire hij zelf een groot onderdeel van de film zou gaan worden. Iets dat voor hem twee kanten heeft. "Ik was in 2009 niet de objectieve journalist. Op Mont Ventoux stond ik voor Lance te juichen achter de camera. Dat komt nu duidelijk in beeld."

The Armstrong Lie draait vanaf 20 november op het IDFA in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl