NOS NieuwsAangepast

"Zaak Greenpeace duurt langer"

Nederland en Rusland zijn overeengekomen dat er snel een streep kan worden gezet onder de reeks diplomatieke incidenten van de afgelopen tijd. Alleen de zaak rond Greenpeace gaat langer duren, denkt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Timmermans zei dat op een persconferentie in Moskou. Hij sprak eerder vandaag met de Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj.

Volgens Timmermans denken Nederland en Rusland verschillend over de Greenpeace-zaak. "De Russische rechter moet over de kwestie een uitspraak doen. Wel zullen Nederland en Rusland hierover in gesprek blijven."

Piraterij en vandalisme

Dertig Greenpeace-activisten, onder wie twee Nederlanders, zitten vast in Rusland nadat zij bij een protestactie bij een boorplatform van Gazprom werden opgepakt. Ze zijn volgens Greenpeace aangeklaagd voor piraterij en vandalisme en kunnen lange celstraffen krijgen.

Ook werd hun schip de Arctic Sunrise, dat onder Nederlandse vlag voer, in beslag genomen. Nederland heeft een zaak aangespannen bij het Internationale Zeerechttribunaal om het schip terug te krijgen en de activisten vrij te krijgen.

Streep onder incidenten

Timmermans zei verder dat de Russische president Poetin ook aan koning Willem-Alexander heeft laten weten een streep te willen zetten onder de incidenten van de afgelopen tijd. Het koningspaar is in Moskou om het Nederland-Ruslandjaar af te sluiten. Dat gebeurt vanavond met een concert van het Concertgebouworkest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl