NOS NieuwsAangepast

Landelijke politici op campagne

Landelijke politici voeren vandaag campagne in het kader van de herindelingsverkiezingen in Friesland en Zuid-Holland. Mark Rutte (VVD) is in Joure en Leeuwarden. In die laatste stad zijn ook PvdA-leider Samsom, Arie Slob (ChristenUnie) en Bram van Ojik (GroenLinks).

Rutte vindt alle verkiezingen belangrijk en wil er als voorman van zijn partij bij zijn. "Ik wil helpen". Hij merkt dat het thema 'economie' sterkt speelt in Leeuwarden. Mensen zitten volgens hem met vragen als: hoe zorg je ervoor dat hier een sterk bedrijfsleven blijft?

"Met de landelijke politiek heeft dit weinig te maken, al was het maar omdat er tot nu toe heel weinig landelijke media aandacht aan besteden. Logisch, de lokale onderwerpen domineren", aldus Rutte.

Opkomst

Arie Slob van de ChristenUnie merkt dat er in Friesland grote zorgen zijn over de opkomst. "Die lag vier jaar geleden rond de 50 procent en dat is laag. Partijen zijn bang dat het daar woensdag zelfs onder komt te liggen".

In Alphen aan den Rijn zijn D66-leider Pechtold en CDA-voorman Van Haersma Buma op markten en in winkelcentra te vinden. Buma vindt deze verkiezingen "belangrijk om de stemming op straat te peilen".

SP-leider Roemer was gisteren al op pad in Alphen. Roemer zegt veel mensen die hij op straat spreekt, beginnen over landelijke thema's. "De gevolgen van de de kabinetsplannen zijn merkbaar. Mensen zitten zonder werk en komen in financiële problemen. Ze zijn teleurgesteld en boos en zijn op zoek naar vertrouwen".

Populariteitspeiling

Woensdag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in delen van Zuid-Holland en Friesland. Daar worden per 1 januari 2014 gemeenten samengevoegd. De verkiezingen worden daarom 'herindelingsverkiezingen' genoemd.

Veel landelijke politieke partijen beschouwen deze verkiezingen als peiling voor hun populariteit. Pechtold van D66 merkt dat veel mensen naast regionale thema's ook geïnteresseerd zijn in de landelijke politiek. "Ze willen weten wat wij doen in Den Haag en wat we hebben afgesproken met de regering". Hij denkt dat veel partijen met een schuin oog kijken naar deze verkiezingen. "En voor D66 is het dus ook belangrijk."

In maart volgend jaar zijn er in heel Nederland gemeenteraadsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl