NOS NieuwsAangepast

Kristallnacht na 75 jaar herdacht

Op verschillende plaatsen in Nederland wordt de Kristallnacht herdacht. Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat in nazi-Duitsland in de nacht van 9 op 10 november 1938 duizenden synagoges, winkels en huizen van Joden werden geplunderd of in brand werden gestoken.

Onder meer in Leeuwarden, Tilburg en Amsterdam zijn herdenkingen. Ook in Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een herdenkingsprogramma. Er is onder meer een lezing van ooggetuige Mirjam Weitner-Smuk. Zij maakte de Kristallnacht als 8-jarige mee in de Duitse stad Essen, waar ze samen met haar ouders en zus woonde.

Verschrikkelijke liederen

Ze kan zich nog alles herinneren van die bewuste nacht. "Iemand kwam naar ons huis om ons te waarschuwen. Samen met mijn moeder ging ik naar een tante", vertelt Mirjam Weitzner-Smuk. Haar vader dook ergens anders onder. "De nacht was afschuwelijk. Het gemarcheer van de soldaten. De verschrikkelijke liederen die ze zongen."

De volgende dag keerde het gezin terug naar huis. "Je kunt het je niet voorstellen wat we aantroffen. Alles was kort en klein geslagen. Lampen van het plafond gerukt, de piano was in tweeën gehakt. De winkel van mijn ouders was totaal overhoop gehaald."

Herinneringen

Later vluchtte ze naar Nederland, net als haar zus. Niet één familielid van Mirjam Weitzner-Smuk overleefde de oorlog. "Het gaat nooit weg. De herinneringen zijn er altijd. In mijn onderbewustzijn, in mijn slaap."

Eén keer eerder vertelde ze haar verhaal, op een basisschool. Nu doet ze het weer, omdat ze het belangrijk vindt dat het verhaal verteld blijft worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl