NOS NieuwsAangepast

Meer Afghaanse militairen gedood

Het aantal Afghaanse militairen dat is omgekomen tijdens de strijd met de Taliban in de lente en de zomer is dit jaar met 79 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd daalde het aantal doden onder buitenlandse militairen met 59 procent, schrijft het Pentagon in een rapport.

De cijfers hebben betrekking op de periode april tot en met september. Vanaf oktober worden de wegen steeds slechter begaanbaar door de sneeuw en zwakt de strijd sterk af.

Aftocht

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft geen absolute getallen over het aantal slachtoffers bekendgemaakt. Hoge Amerikaanse militairen zeiden eerder dat het aantal slachtoffers onder Afghaanse militairen is opgelopen naar meer dan 100 per week. De gevechten in de lente en zomer waren dit jaar even hevig als in de afgelopen drie jaar.

De toename van het aantal Afghaanse slachtoffers komt onder meer doordat het Afghaanse leger in juni de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land overnam. De internationale troepenmacht ISAF is bezig om zich terug te trekken. De aftocht moet eind 2014 zijn voltooid.

Waarschuwing

Het hoge aantal doden onder Afghaanse veiligheidstroepen komt volgens het Pentagon ook doordat de Afghanen maar beperkte mogelijkheden hebben om gewonden af te voeren. In het rapport wordt ook gewaarschuwd dat de Afghaanse troepen ook na 2014 militaire en andere steun nodig hebben van internationale partners in de strijd tegen de Taliban.

Washington en Kabul onderhandelen nog over het achterblijven van zo'n 10.000 Amerikaanse militairen. Er zijn nu nog zo'n 48.000 Amerikanen in Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl