NOS NieuwsAangepast

Obama belt Netanyahu over Iran

President Obama en de Israëlische premier Netanyahu hebben telefonisch met elkaar gesproken over de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma in Genève. Daar praten de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Duitsland met Iran.

Netanyahu zei eerder dat Israël de ophanden zijnde overeenkomst tussen de wereldmachten met Iran totaal afwijst. Hij voelt zich niet gebonden aan een eventuele overeenkomst. Israël vindt dat de druk op Iran juist moet worden opgevoerd.

In contact

Obama heeft Netanyahu bijgepraat over het verloop van de gesprekken. De Amerikaanse president benadrukte dat er alles aan moet worden gedaan om te voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over kernwapens.

Obama en Netanyahu hebben afgesproken dat ze met elkaar in contact blijven over deze kwestie, liet het Witte Huis in een verklaring weten. Over de inhoud van hun gesprek zijn geen mededelingen gedaan.

Vooruitgang

Onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Franse Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zijn al in Genève. De Russische minister van Buitenlandse Zaken vertrekt vandaag naar Zwitserland om aan te schuiven bij het overleg. Hij zou eigenlijk met minister Timmermans in Moskou lunchen, maar Lavrov heeft afgezegd.

Gisteravond hebben onder anderen Kerry en zijn Iraanse collega Zarif met elkaar gesproken. Na afloop lieten woordvoerders namens de onderhandelaars weten dat er vooruitgang is geboekt, maar er ook nog veel met gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl