NOS NieuwsAangepast

Ov-kaart: van Fortuyn tot afschaffing

De ov-studentenkaart, die mogelijk wordt afgeschaft, bestaat nu 22 jaar, maar in de loop van de tijd zijn de regels rond de kaart regelmatig gewijzigd.

- De kaart wordt ingevoerd in 1991 onder PvdA-minister Ritzen. De kaart is geldig voor alle scholieren en studenten van 18 jaar en ouder. Pim Fortuyn leidt de introductie van het nieuwe systeem.

- In 1994 moeten ov-kaarthouders kiezen tussen een weekkaart of een weekendkaart. In het eerste geval betekent dat doordeweeks gratis reizen tot vrijdagavond 19.00 uur en in het weekend met korting; in het tweede geval vrij reizen in het weekend vanaf vrijdagavond 19.00 uur en doordeweeks met korting.

- Alleen studenten van 18 jaar en ouder mogen de kaart nog gebruiken vanaf 1996. Middelbare scholieren niet meer.

- Minister Hermans van Onderwijs wil in 1999 helemaal af van de ov-kaart. Er is veel protest tegen zijn plan, dat uiteindelijk niet doorgaat.

- Op 1 september 2001 gaat een systeem in waarin de ov-kaart een gift blijft voor studenten die vóór 1 september 1991 aan hun studie zijn begonnen. Voor 'nieuwe studenten' valt de kaart onder de prestatiebeurs: de kaart is een lening die in een gift wordt omgezet als de studie binnen een bepaalde tijd wordt afgemaakt.

- De mogelijkheden van de week- en weekendkaart worden uitgebreid in 2003. Studenten met een weekkaart mogen vrij reizen tot zaterdagochtend 04.00 uur in plaats van tot vrijdag 19.00 uur. De weekendkaart gaat al op vrijdag vanaf 12.00 uur in in plaats van om 19.00 uur.

- Het kabinet wil de ov-studentenkaart vervangen door een kortingskaart, zo staat in het regeerakkoord van het tweede kabinet Rutte. Dat zou een besparing van 355 miljoen euro opleveren. De maatregel is onderdeel van het leenstelsel dat het kabinet wil invoeren. Of dat stelsel er komt, is nog maar de vraag. Ook is nog denkbaar dat het stelsel er wel komt, maar de ov-studentenkaart toch wordt gehandhaafd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl