NOS SportAangepast

Sloof: ik werd er even stil van

Het nieuws kwam twee weken geleden als een donderslag bij heldere hemel: Ranomi Kromowidjojo zegde de samenwerking met trainer Marcel Wouda op en besloot verder te gaan met diens assistent, Christiaan Sloof. Er volgde een onzekere periode, maar de rust in het zwembad in Eindhoven lijkt nu enigszins weergekeerd. Reden voor Sloof om voor het eerst in de openbaarheid te praten over zijn ambities en verwachtingen.

Voor Sloof was het een 'wow-moment' toen Kromowidjojo hem vroeg haar trainer te worden: "Daar werd ik even stil van." De olympisch kampioene miste een klik met Wouda; met Sloof heeft ze die wel. De trainer: "We kunnen gewoon goed met elkaar opschieten, we kunnen alles zeggen, dat voel je gewoon. We hebben dezelfde humor en hetzelfde karakter: doe maar normaal."

"Mijn droombaan"

Voor Marcel Wouda was de breuk met Kromowidjojo een klap, maar hij heeft zich er inmiddels overheen kunnen zetten. Hij blijft in het nationaal trainingscentrum in Eindhoven werken met onder anderen Femke Heemskerk. "Ik ben blij dat ik weer kan doen wat ik het liefste doe, dat ik mijn droombaan kan blijven uitoefenen", zegt Wouda.

Het is voor beide zwemtrainers wel even wennen dat ze nu onafhankelijk van elkaar naast het zwembad in Eindhoven staan. Maar dat levert vooralsnog geen problemen op, zegt Wouda: "Het is eigenlijk heel normaal. De komende weken moet natuurlijk nog blijken of dat zo blijft. Dat is de uitdaging, maar in ieder geval wel mijn intentie."

Sloof ziet geen obstakels in de nieuwe situatie: "Er zitten een paar zwemmers bij mij en een paar bij hem. Uiteindelijk willen we met zijn allen hetzelfde en dat is het beste voor het Nederlandse zwemmen."

Doel is goud

Hoewel Sloof met zijn 26 jaar een relatief jonge trainer is, zijn z'n ambities groot. "Jacco Verhaeren is mijn grote voorbeeld. Zijn pad ambieer ik en wil ik nastreven." Verhaeren was overigens pas 23 jaar toen hij in Eindhoven begon te werken met de latere olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband.

Het voornaamste doel is om bij de Olympische Spelen in 2016 opnieuw goud te winnen met Kromowidjojo. Sloof durft echter niets te beloven: "Garanties heb je nooit, maar we gaan wel ons stinkende best doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl