NOS NieuwsAangepast

Ov-kaart kan het nooit goed doen

De mogelijke afschaffing van de ov-studentenkaart leidt tot acties van studentenorganisaties, maar ook de invoering van de kaart in 1991 stuitte op verzet.

De helft van de studenten was destijds niet blij met de komst van de ov-kaart. Bij de invoering van de kaart gingen studenten er financieel op achteruit, want die ging gepaard met een korting op de basisbeurs. Terwijl veel studenten nauwelijks gebruik maakten van het openbaar vervoer, omdat ze dicht bij school en ouders woonden of eigen vervoer hadden.

Bezuinigingsmaatregelen

Opvallend is dat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) één van de organisaties was die in 1991 protesteerden tegen de komst van de ov-kaart. Die organisatie voort nu 22 jaar later actie weer actie tegen de afschaffing. Voorzitter Jorien Janssen vindt dat niet zo vreemd. "Het waren beide bezuinigingsmaatregelen."

In 1991 moesten de studenten het met 60 gulden minder aan basisbeurs doen. Nu vreest de LSVb dat met de afschaffing van de ov-kaart de keuze voor een opleiding een financiële in plaats van een inhoudelijke afweging wordt. De afstand tot de opleiding wordt belangrijker.

Speciale trein

Bij de protestactie van vandaag rijdt een speciale trein door het land waarin hoorcolleges worden gegeven. Janssen is blij met de steun die de LSVb krijgt. "Er rijden heel veel verschillende mensen mee in de trein, studenten van het hbo en universiteiten, docenten en Kamerleden. Iedereen heeft een eigen verhaal waarom het belangrijk is om de ov-kaart te behouden."

De voorzitter heeft goede hoop dat de actie succesvol zal blijken te zijn. "We kunnen met een duidelijk verhaal naar de minister toe om uit te leggen dat de ov-kaart moet blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl