NOS SportAangepast

Medaille Jesse Owens wordt geveild

De harten van verzamelaars van sportmemorabilia zullen sneller gaan kloppen. Een van de vier medailles die Jesse Owens op de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 won, wordt geveild.

De vier medailles die de Amerikaan behaalde in Nazi-Duitsland worden gezien als het beroemdste en waardevolste eremetaal ooit behaald. De donkere Owens 'versjteerde' daarmee het nationaal-socialistische 'feestje' van Adolf Hitler.

Welke van de vier medailles onder de hamer gaat, is niet bekend. Owens pakte goud op de 100 meter, 4x100 meter, 200 meter en het verspringen. Op de 100 en 200 meter eindigde de Nederlander Tinus Osendarp - later lid van de NSB en SS - als derde.

De medaille komt uit de nalatenschap van de acteur Bill 'Bojangles' Robinson, een goede vriend van Owens.

Meer dan één miljoen

De verzamelaars zullen wel diep in de buidel moeten tasten, want het veilinghuis verwacht dat de medaille meer dan een miljoen dollar (ruim 747.000 euro) moet kosten.

"Het is een van de belangrijkste sportmomenten voor Amerika en de wereld", vertelt veilingmeester David Kohler van SCP Auctions bij de Amerikaanse sportzender ESPN. "Er is een handvol items die een miljoen dollar kan overstijgen. Dit is er zeker één van."

Het hoogste bedrag dat tot nu toe betaald werd voor olympisch eremetaal is bijna 644.000 euro. Voor dat bedrag veranderde de zilveren bokaal, uitgereikt na de marathon bij de eerste Olympische Spelen, van eigenaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl