NOS NieuwsAangepast

Beeld van enteren Arctic Sunrise

Greenpeace heeft beelden op internet gezet van het enteren van de Arctic Sunrise op 19 september. Leden van de Russische kustwacht lieten zich uit een helikopter zakken en arresteerden de opvarenden: 28 actievoerders en 2 journalisten. Zij werden daarna met het schip naar Moermansk afgevoerd.

Op de video is te zien dat er een helikopter boven het voordek hangt. Een lid van de kustwacht laat zich zakken en staat een tijdje hulpeloos alleen. Actievoerders staan om hem heen, met hun handen in de lucht.

Versterking

Pas na een paar minuten krijgt de Rus versterking van een gewapende collega. De bemanning wordt daarna naar binnen gedreven. Hoe Greenpeace aan de beelden gekomen is, wil de organisatie niet zeggen.

Kort na de entering van de Arctic Sunrise waren al beelden vrijgegeven van het optreden van een andere Russische eenheid. Die wilde twee actievoerders van een boorplatform afhalen. Daarbij werden waarschuwingsschoten gelost.

Nog altijd vast

De activisten en journalisten zitten nog altijd vast. Ze voerden actie tegen olie- en gaswinning in het Noordpoolgebied. Ze worden volgens Greenpeace beschuldigd van vandalisme en piraterij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl