NOS NieuwsAangepast

Cees na 4500 jaar weer toonbaar

In het Westfries Museum in Hoorn is vanaf vandaag de reconstructie van een 4500 jaar geleden gestorven man te zien. Zijn skelet werd in 1990 in een weiland in Noord-Holland gevonden. Hij is volgens het museum de best bewaarde prehistorische mens van Nederland.

Een fysisch antropoloog heeft nu op basis van zijn schedel een reconstructie van het gezicht gemaakt. Volgens het museum is de reconstructie zo goed dat zijn moeder de man zou herkennen.

Steentijd

Deskundigen hebben hem aangekleed zoals hij er in de steentijd moet hebben uitgezien: met kleren, schoenen en een baard.

De steentijdman is Cees genoemd, naar de eigenaar van het weiland bij Hoogwoud, waar hij in 1990 werd gevonden.

Tandplak

Na bestudering van het lijk kwamen wetenschappers tot de volgende conclusies:

Hij was een boer;Hij was tussen de 26 en 35 jaar oud;Hij was zo goed geconserveerd dat zelfs de tandplak nog zichtbaar was;Hij is vermoedelijk na een aanval van een wild dier overleden. De wetenschappers leiden dit af uit het feit dat zijn onderbenen zijn verdwenen en het lichaam was aangeknaagd;Hij was vermoedelijk ongeveer 1,73 meter lang. Dit is niet preciezer aan te geven omdat de onderbenen ontbreken.

Cees verhuist volgend jaar naar een nieuw archeologiecentrum in Castricum. Daar krijgt hij een plaats tussen tien andere reconstructies, onder meer van een Britse soldaat uit de Napoleontische tijd die in de Noord-Hollandse duinen werd gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl