NOS WielrennenAangepast

"Manier om Utrecht te belonen"

Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France, ziet de Tour-start in 2015 in Utrecht als een beloning voor de stad.

"Het is een manier om de volharding van Utrecht te belonen. Utrecht is al kandidaat sinds 2002 en gaf nooit op. Ook niet na de keuze voor Rotterdam in 2010. Die volharding wordt nu beloond met de Grand Depart", zegt hij tegen de NOS.

Marseillaise

"Ooit klonk al de Marseillaise (het Franse volkslied, red.) van de Domtoren."

Daarmee doelt hij op een werkbezoek aan Utrecht van zijn voorganger Jean-Marie Leblanc op 27 november 2007. "Het carillon van de Dom speelde toen voor hem."

Prudhomme zelf was afgelopen zomer ook op werkbezoek in Utrecht en de stad sprak hem enorm aan. "Een stad die leeft met de fiets. Een studentenstad, die perfect past bij de Tour. Ik ben erg gelukkig."

Nederlandse zege

"Het was mooi dat de Nederlanders, vooral Bauke Mollema, het dit jaar zo goed deden maar dat houdt geen verband met de keuze. We zagen in de Tour sterke optredens van jonge renners, ik kan alleen zeggen dat ik hoop dat de laatste ritzege van Pieter Weening in 2005 binnenkort niet meer de laatste Nederlandse zege is."

"Het is belangrijk in 2013 dat er winnaars zijn uit de traditionele wielerlanden. Je wilt ook winnaars uit nieuwe landen, Colombianen, Australiërs en Britten, maar ook Nederlanders, Belgen, Fransen, Italianen Spanjaarden. De mix moet goed zijn."

Minister Schippers

Politiek Den Haag is ook blij dat de Tour de France weer naar Nederland komt. Minister Edith Schippers van VWS: "Goed nieuws voor Utrecht en natuurlijk voor heel sportminnend Nederland. Bij de start van de Tour in 2015 is Utrecht even niet alleen centrum van Nederland, maar van heel de wereld. Bovendien zet zo'n evenement jongeren aan het sporten en biedt het grote kansen om er economisch voordeel bij te hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl