NOS NieuwsAangepast

"Geen schijnconstructie Sensire"

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft geen aanwijzingen dat er bij het ontslag van Sensire-medewerkers sprake was van een schijnconstructie. Hij noemt wat er met de medewerkers is gebeurd wel "bijzonder onwenselijk".

De thuiszorgorganisatie uit de Achterhoek ontslaat vanwege bezuinigingen 1100 mensen. Volgens vakbond Abvakabo FNV heeft Sensire met gemeenten afgesproken dat de medewerkers na hun ontslag zouden kunnen terugkeren als goedkopere alfahulp.

De Tweede Kamer maakte zich zorgen over de kwestie. Sommige Kamerleden vreesden dat er sprake was van een schijnconstructie waarbij mensen met een vast contract worden ontslagen om vervolgens in dienst te worden genomen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden.

Waarnemer

Raad van State-lid Hans Borstlap is als onafhankelijk waarnemer aangesteld. Hij moet kijken of de aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek goed verloopt. Zo moeten gemeenten zich houden aan de afspraken over werkzekerheid en de cao naleven.

Ook moet Borstlap knelpunten signaleren die een rol kunnen spelen bij toekomstige aanbestedingen in de thuiszorg.

Akkoord

Asscher zei vanavond in het Kamerdebat over zaak dat hij het rapport van Borstlap afwacht om dan "in alle rust en redelijkheid te kijken wat er aan de hand was, of er onhandig is geopereerd of dat er toch aanpassingen nodig zijn."

Inmiddels is bekend dat zorgaanbieder TSN 800 medewerkers van Sensire overneemt tegen hetzelfde salaris en dezelfde arbeidsvoorwaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl