Ierland dichter bij uittrede steunplan

Ierland wordt volgende maand het eerste land in de eurozone dat na jaren van noodsteun weer op eigen benen komt te staan. Een laatste controle van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds heeft de weg vrijgemaakt voor een Iers uittreden uit het steunprogramma.

In maart keerde Ierland al deels terug naar de kapitaalmarkten. Toen werd vijf miljard euro opgehaald met 10-jaarse staatsleningen. Ierland wil vanaf 15 december weer volledig naar de obligatiemarkten gaan.

'Belangrijke dag'

De Ierse regering is blij met het groene licht van het IMF en de EU. "Het is een belangrijke dag vandaag. Een dag waarvan velen dachten, sommigen zelfs vreesden, dat hij nooit zou komen", zei minister Noonan van Financiën.

Na jaren van forse groei stortte de Ierse economie in 2008 in elkaar. Twee jaar later werd Ierland gered met een steunplan van 85 miljard euro.

Bezuinigingen

Dublin werd gedwongen tot forse bezuinigingen. Het IMF en de EU zijn tevreden over de hervormingen die Ierland heeft doorgevoerd. Craig Beaumont, die vanuit het IMF verantwoordelijk is voor Ierland, zei vandaag dat Ierland als voorbeeld kan dienen voor andere landen die met hoge schulden zitten.

De andere landen in de eurozone die noodsteun hebben gekregen zijn Griekenland, Portugal en Cyprus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl