NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil reisgegevens opslaan

Het kabinet wil de reisgegevens van alle Nederlanders opslaan en inzetten voor de strijd tegen het terrorisme. Dat blijkt uit een brief van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zei vandaag dat het aantal Nederlanders dat naar het buitenland reist om mee te doen aan de jihad nog steeds toeneemt.

Jihadstrijders

Volgens de minister is het moeilijk om de bewegingen van deze jihadstrijders te achterhalen onder meer omdat er geen reisgegevens beschikbaar zijn. Die gegevens worden op dit moment niet opgeslagen.

De marechaussee houdt de grenzen wel extra in de gaten, maar veel jihadreizigers gebruiken luchthavens in het buitenland en dan is er geen zicht op.

Noodzaak

De minister heeft geprobeerd om de opslag en uitwisseling van de gegevens op Europees niveau te regelen, maar dat is niet gelukt. Hij wil het nu wel in Nederland mogelijk maken.

Opstelten zegt dat door de explosieve toename van het aantal jihadreizigers er een acute noodzaak en urgentie is om zicht te krijgen op hun reizen. Hij stuurt eind deze maand plannen naar de Kamer om het gebruik van reisgegevens voor terrorisme, maar ook voor zware criminaliteit mogelijk te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl