NOS NieuwsAangepast

Reuver: gebeurtenissen op een rij

Bij een gijzeling in Reuver zijn een man en zijn 3-jarige dochtertje om het leven gekomen. De gewapende man hield zich schuil in een woning. Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.

09.00 uur: Een man krijgt op straat ruzie met zijn ex-partner, die onlangs hun relatie had verbroken. De ruzie loopt uit de hand, waarna de man de vrouw in haar been schiet. Een buurman verklaart dat hij de ernstig gewonde vrouw te hulp komt en haar zijn huis binnen trekt. De politie zegt dat zij de vrouw op straat aantreft. Zij wordt naar het ziekenhuis overgebracht.

De gewapende man heeft zich met zijn 3-jarige dochtertje verschanst in het huis van zijn voormalige schoonouders aan de Zonnedauw. Zijn ex-vrouw woonde daar ook na het verbreken van de relatie. De ex-schoonouders van de man zijn op dat moment niet in het huis aanwezig.

11.00 uur: De politie rukt massaal uit en grendelt de woonwijk af. Ook wordt er een arrestatieteam opgeroepen. Er komt een helikopter die de situatie vanuit de lucht in de gaten houdt. Bewoners in de directe omgeving van het huis krijgen het advies om binnen te blijven en de media te volgen, andere huizen in de buurt worden ontruimd.

De nabijgelegen basisschool De Triolier wordt vanwege de schietpartij afgesloten. De 200 leerlingen moeten binnen blijven. Rond het middaguur wordt de school ontruimd. De kinderen worden overgebracht naar een opvangcentrum.

Onderhandelaars van de politie kunnen direct contact maken met de dader. Het blijkt dat hij zelf eerder contact heeft gezocht met de meldkamer in Venlo. De man heeft daarbij aangegeven dat hij bezig was met een gijzeling. Hij stelde verder geen eisen.

De man vertelt de politie dat hij in het bezit is van een uzi, een pistoolmitrailleur, en een handgranaat. Hij dreigt geweld te gebruiken mocht de politie het huis binnenvallen. Ook nu stelt de man geen eisen.

De politie doorzoekt in Roermond een huis, maar wil niet bevestigen dat die doorzoeking te maken heeft met de zaak in Reuver. De schutter en zijn ex-vrouw woonden volgens L1 eerder samen in Roermond.

12.30 uur In de loop van de ochtend wordt de man milder, volgens de politie. Hij zegt een stomme streek uit te halen. Hij wil graag een half uur de tijd om te knuffelen met zijn dochtertje. De man zegt dat hij gefrustreerd is over de bezoekregeling en dat hij zijn dochter al een tijd niet gezien. Hij zegt vrijwillig naar buiten te willen komen met het kind.

De politie krijgt het bericht dat de gewonde moeder zegt dat de dader dreigde haar iets aan te doen, maar ook zichzelf en hun dochtertje. Ook een familielid van de man verklaart dat hij gedreigd heeft met zelfmoord.

Na 12.30 lukt het de politie niet meer om contact te leggen met de dader.

14.45 uur: De politie besluit in te grijpen. Een arrestatieteam gaat de woning aan de Zonnedauw binnen. Bij de inval worden door getuigen twee harde knallen gehoord. Die zijn afkomstig van 'flashbangs'; granaten die een fel licht en een harde knal veroorzaken, waardoor iemand tijdelijk uitgeschakeld kan worden.

15.30 uur: De politie bevestigt dat de gijzeling is beëindigd. Over de toedracht van de inval en de toestand van de schutter en zijn dochtertje wordt niets gezegd.

16.00 uur: Bij de gijzeling blijken twee doden te zijn gevallen. De politie heeft op de eerste verdieping van de woning twee lichamen gevonden. Het zijn de schutter en zijn dochtertje. De twee zijn door kogels om het leven gekomen. De politie zegt dat de slachtoffers niet zijn gedood bij de inval.

17.00 uur: De politie geeft een persconferentie over de gebeurtenissen in Reuver. Ook de burgemeester van Reuver, Petra Dassen, en de officier van justitie komen aan het woord. De politie doet forensisch onderzoek in de woning waar de gijzeling plaatsvond.

Om 19.00 uur wordt voor directe bewoners een bewonersbijeenkomst gehouden in Reuver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl