NOS NieuwsAangepast

Akkoord thuiszorghulpen Sensire

De 800 ontslagen thuishulpen van thuiszorgorganisatie Sensire worden overgenomen door zorgaanbieder TSN en Zorgkompas. Ze behouden daarbij hun salaris en krijgen dezelfde de arbeidsvoorwaarden als bij hun vorige werkgever. Het is nog niet duidelijk wat er met de ongeveer 300 flexmedewerkers gebeurt.

Dat zijn de vertegenwoordigers van de zeven betrokken gemeenten, de zorgaanbieders en Abvakabo/FNV onder begeleiding van onafhankelijk waarnemer Hans Borstlap met elkaar overeengekomen.

Waarnemer

De waarnemer is door minister Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid aangesteld om in de gaten te houden of afspraken met de gemeenten over werkzekerheid en naleving van de cao worden opgevolgd.

Daarnaast moet hij knelpunten signaleren om een beeld te vormen voor toekomstige aanbestedingen in de zorg.

Kosten

De betrokken gemeenten dragen zo'n 400.000 euro bij aan de kosten die gemaakt worden om de medewerkers voor een ander bedrijf te laten werken.

Sensire reserveert twee miljoen voor de financiële risico's die TSN en Zorgkompas lopen, bijvoorbeeld als de medewerkers ziek worden.

Voorbeeld

Ook is afgesproken dat de gemeenten in de Achterhoek een voorbeeld zullen zijn voor gemeenten in de rest van Nederland. Daarbij gaat het om de manier waarop zij moeten omgaan met de veranderingen in de langdurige zorg.

Vanaf 2015 moet er 2 miljard euro bezuinigd worden op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de AWBZ.

Onduidelijkheid

Sensire vroeg het ontslag aan van de honderden medewerkers, omdat het bedrijf het niet duidelijk vond hoeveel thuiszorg de gemeenten door alle veranderingen in de toekomst nog afnemen. Dat ontslag was volgens vakbond Abvakabo FNV al anderhalf jaar geleden door Sensire bedacht.

Met gemeenten zouden plannen zijn gemaakt om de medewerkers na hun ontslag te laten terugkeren in een goedkopere constructie als alfahulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl