NOS VoetbalAangepast

Veltman, veldheer in de Arena

21 jaar is hij pas, Joël Veltman, maar in het met 1-0 gewonnen Champions League-duel met Celtic speelde de centrale verdediger als een routinier. Het verleidde Ajax-trainer Frank de Boer tot een lofzang op het talent:"Hij was geen Veltman, maar veldheer."

"Veltman speelde de wedstrjid van zijn leven", zei De Boer. "Volgens mij heeft hij al zijn duels gewonnen." De verdediger hoorde de complimenten geamuseerd aan, maar constateerde nuchter dat hij maar één duel goed heeft gespeeld en nou niet meteen gaat zweven.

"Iemand zei ook: jij was baas op het veld, man. Dat vond ik ook leuk. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het niet bij één goede wedstrijd blijft. Hopelijk kan ik zondag opnieuw goed presteren, als ik tenminste een kans krijg, tegen NEC."

Geen vrolijk begin

Het seizoen begon allesbehalve vrolijk voor Veltman, die met een knieblessure vanaf de kant moest toekijken. Daar zag hij hoe Niklas Moisander en Stefano Denswil een redelijk duo vormden in het hart van de defensie. "Ze deden het goed, maar ik wist dat ik vast nog wel een keer een kans zou krijgen." Die kans deed zich eerder voor dan verwacht, vanwege een knieblessure van Moisander.

Veltman maakte zaterdag al indruk tegen Vitesse, maar imponeerde tegen Celtic. Hij won zo'n beetje alle rechtstreekse duels met als hoogtepunt een magistrale sliding in de slotfase in een overvol strafschopgebied.

Jaap Stam als mentor

Geconfronteerd met alle loftuitingen schuift Veltman de complimenten bescheiden door: "Ik leer veel van Jaap Stam", vertelt hij. "Hij wijst me op dingen, die misschien slechts details lijken, maar toch heel wezenlijk zijn."

De Boer kan in wezen niet om Veltman heen tegen NEC, maar Moisander is weer fit en Denswil heeft zich ook laten zien. "Het is aan mij om aan te tonen dat ik moet spelen", zegt Veltman, die vrijdag mogelijk krijgt te horen dat hij is opgenomen in de selectie van Jong Oranje. "Dat zou mooi zijn. Mijn vader begon al over het WK in Brazilië, voor de grap hoor. Het gaat er nu vooral om, dat ik het wekelijks bij Ajax laat zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl