NOS NieuwsAangepast

Meer overtreders WW betrapt

Het UWV stelt steeds vaker vast dat mensen met een WW-uitkering niet genoeg hun best doen om werk te vinden.

In de eerste acht maanden van 2013 constateerde de uitkeringsinstantie ruim anderhalf keer meer overtredingen op de inspanningsplicht dan vorig jaar. Overtreders lopen het risico gekort te worden op hun WW-uitkering of die zelfs helemaal te verliezen.

De inspanningsplicht houdt in dat mensen met een WW-uitkering beschikbaar moeten zijn voor werk, aantoonbaar voldoende solliciteren en zich houden aan de afspraken die ze met de werkcoach van het UWV maken.

Forse stijging

Uit een verslag aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat het UWV tot en met augustus 84.600 overtredingen op het spoor kwam. Vorig jaar werden er nog 54.500 overtredingen geconstateerd.

Volgens het UWV komt deze forse stijging vooral door de verscherpte controles. "Als je intensiever controleert, en onze digitale dienstverlening maakt dat ook mogelijk, dan ga je ook meer overtredingen constateren", zegt UWV-bestuurslid Fred Paling.

Meer werklozen

Bovendien zijn er steeds meer werklozen en is de instroom bij het UWV het afgelopen jaar gestegen. "Vierhonderdduizend in de eerste acht maanden. Dat is veel meer dan vorig jaar", benadrukt Paling.

Tegen bijna driekwart van de betrapte overtreders werden ook daadwerkelijk maatregelen genomen. De rest kreeg een waarschuwing.

In het verslag staat ook dat het aantal WW-aanvragen met 24 procent is gestegen. Het aantal mensen dat vanuit de WW aan het werk is gegaan, is licht toegenomen. Dit jaar zijn dat er 158.400, terwijl dat er vorig jaar nog 154.400 waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl