NOS WielrennenAangepast

"Bij Rabo zat epo in onderbroek"

"De Franse gendarmerie had zich verdekt opgesteld bij een afrit van de snelweg en had onze bus aangehouden. Rabobank-chauffeur Piet de Vos zag de twee gendarmes de bus instappen en stopte de epo snel in zijn onderbroek."

De bovenstaande anekdote is één van de opvallende fragmenten uit het interview dat de NOS dinsdag had met voormalig Rabobank-wielrenner Michael Rasmussen. Bijna een uur spreekt hij kalm en op het oog weloverwogen over zijn verleden als wielrenner. Dopinggebruik is de rode draad in zijn carrière en het gesprek. Spannende details en verhalen volgen elkaar in rap tempo op.

In 2007 stond hij op het punt om de Tour de France te winnen. Tot hij enkele dagen voor Parijs werd ontslagen door zijn ploeg Rabobank. In zijn biografie geeft Rasmussen nogmaals uitgebreid zijn lezing van de gebeurtenissen.

Rabobank nerveus

Chauffeur Piet de Vos is "een klein stukje van de puzzel", vertelt Rasmussen tijdens het interview. "Hij was op dat moment heel erg loyaal naar de ploeg toe." De anekdote met de onderbroek staat Rasmussen nog helder voor de geest. De gendarmerie verliet de bus uiteindelijk zonder iets te vinden, maar het incident maakte de leiding van de Rabobank erg nerveus.

Iedereen binnen de ploeg was, volgens Rasmussen, op de hoogte van het uitgebreide dopinggebruik. Maar spinnen in het toenmalige dopingweb waren de ploegartsen: Geert Leinders, Jean Paul van Mantgem en in mindere mate Dion van Bommel.

Spinnen in web

Leinders en Van Mantgem begeleidden Rasmussen in zijn loopbaan als renner bij bijna alles wat met doping te maken had. Ze hielpen bij bloedtransfusies, stuurden de UCI valse verklaringen of gingen mee op verkenning naar een dopinglab in Wenen.

In het geval van Leinders was 'loyaliteit' een doorslaggevende factor. In zijn biografie neemt Rasmussen de omstreden ploegarts zelfs in bescherming. "Leinders is een goede en slimme man. Hij heeft opgevolgd wat hem door de Rabo-leiding is opgedragen. Hij heeft ons renners beschermd tegen de bijwerkingen die doping kan hebben en heeft daar nooit meer aan verdiend dan zijn standaard salaris."

Van Bommel was hulpje

Van Mantgem en Leinders zijn de doktoren waar Rasmussen het meest mee te maken heeft gehad. Hij ziet Van Bommel meer als een 'appendix', een hulpje van de andere dokters.

Eén gebeurtenis herinnert Rasmussen zich in het bijzonder: "Van Bommel schreef een cortisonenattest voor een blessure die ik zogenaamd zou hebben. Iets met mijn elleboog of knie, maar ik had daar helemaal geen last van." De cortisonen waren alleen maar bedoeld om harder te gaan rijden.

Saillant detail is dat Van Bommel op dit moment nog als arts in dienst is bij de Belkin-ploeg. De uitspraken van Rasmussen staan haaks op wat Belkin-manager Richard Plugge op 14 maart aan de NOS vertelde: "Er zijn geen redenen om maatregelen te nemen tegen Van Bommel." Plugge verantwoordde zich toen voor uitspraken die Rasmussen deed in de rechtszaak tegen Rabobank. Een zaak die nog steeds loopt.

Een reportage over Rasmussen en zijn boek is donderdag te zien om 18.45 uur in het Sportjournaal en om 22.00 uur in Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl