NOS NieuwsAangepast

Tonnen voor testament Napoleon

Een kopie van het testament van Napoleon heeft op een veiling in Parijs 357.000 euro opgebracht. Dat is drie keer zoveel als het veilinghuis had geschat.

De nieuwe eigenaar is een Fransman, die anoniem wil blijven. Hij voegt het testament toe aan zijn privécollectie.

Napoleon stelde zijn testament negentien dagen voor zijn dood in 1821 op. Het origineel, door Napoleon zelf geschreven, ligt in het Franse nationale archief. Dit is de enige kopie van zijn testament, geschreven door een adviseur.

In het stuk zegt de gevallen keizer dat zijn as in de Seine moet worden uitgestrooid. Ook beschrijft hij welke bezittingen hij nalaat aan vrienden.

Berooid

Het document laat zien hoe weinig Napoleon bezat in de laatste jaren van zijn leven, nadat hij bij Waterloo was verslagen. De ooit zo machtige keizer stierf berooid, in ballingschap op het eiland Sint-Helena.

"We komen heel dicht bij de historische figuur Napoleon", zegt de veilingmeester. "Hij bepaalt wie zijn sieraden krijgt, zijn geld en zijn laatste kleren. En dat allemaal een paar dagen voor de dood van de man die Europa op zijn kop zette."

Parijs

De Franse koning negeerde de wens van Napoleon om zijn lichaam terug te halen naar Parijs, uit angst dat oude revolutionaire gevoelens weer de kop op zouden steken. Napoleon kwam pas 19 jaar later terug in Parijs. Hij werd begraven in het Hôtel National des Invalides.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl