NOS NieuwsAangepast

"Mijn eerste tweet? I am at home"

Op 15 juli 2006 verstuurde hij zijn eerste tweet. Ianus Keller was er vroeg bij en als 'early adopter' heeft hij de ontwikkeling van Twitter vanaf het begin gevolgd.

Tegenwoordig doceert hij design- en productontwikkeling op de technische universiteit van Delft. Keller maakte vroeg kennis met Twitter omdat hij destijds, in 2006, veel mensen kende in Silicon Valley, het technologiecentrum van de wereld in Californië.

"Ik heb iets nieuws"

Keller: "Ik kende Evan Williams, die even daarvoor Blogger was gestart. Daarmee kon je een weblog bijhouden. Daarna heeft hij een paar dingen gedaan die helemaal mislukten. Uit die mislukkingen is uiteindelijk Twitter voortgekomen. Hij zei toen: 'ik heb iets nieuws, wil je het uitproberen?' Het was niet zo dat hij dacht, dit wordt fantastisch."

Keller wist aanvankelijk niet goed wat hij met het nieuwe platform moest. "Er stond een regeltje: 'what are you doing?'. Ik vond het wel interessant dat mij een vraag gesteld werd. "I am at home", schreef ik. Ik zát ook thuis in mijn kamer, het was twee uur 's middags."

Ontwikkeling van Twitter

"Het was voor mij niet een groot moment", vertelt Keller. "In die tijd kon je nog niet reageren op elkaar, er waren ook geen hashtags, je kon ook niet zoeken. Meestal was het gewoon een status-update. Ik was thuis en meer kon ik er niet van maken. Het duurde heel lang voor ik de volgende tweets ging sturen."

Het duurde nog even voordat Keller de mogelijkheden van Twitter op waarde begon te schatten. "Op een bepaald moment gingen alle kennissen en techneuten uit Silicon Valley naar het muziekfestival South by South West. Daar werd Twitter ook gebruikt. Ik zag toen dat ze naar een bar gingen dat ze dit en dat gingen doen. Ze spraken over de leuke toespraken die ze hadden gehoord, of bands die je moest zien. Toen was het een beetje een 'flock of birds' waarop Twitter is gebaseerd."

"Wat is de hashtag?"

Nadat de eerste beroemdheden op Twitter kwamen, werd Twitter volgens Keller snel populair. Toen kwamen er ook functies bij. Die functies kwamen uit de gemeenschap zelf, herinnert Keller zich. "Op een gegeven moment werd er afgesproken dat als ik @ianus schrijf, dat het dan alleen voor jou bedoeld is. De website ondersteunde het eerst niet, er stond gewoon een woordje."

Later suggereerde weer iemand anders dat mensen een hekje konden gebruiken als het over een evenement ging. "Neem bijvoorbeeld South by South West, dat werd #sxsw. Dat vond men een goed idee. En dat zie je nu nog steeds. Als je naar een conferentie gaat is de eerste vraag die wordt gesteld: wat is de hashtag?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl