NOS NieuwsAangepast

Belasting op wiet in Colorado

De kiezers in Colorado hebben met grote meerderheid gekozen voor een belasting op marihuana. Vorig jaar legaliseerde de Amerikaanse staat het gebruik van cannabis. Nu heeft 65 procent van de kiezers ingestemd met een systeem van belastingen en accijnzen op een joint.

In totaal wordt er 25 procent belasting geheven. Telers en de groothandel moeten 15 procent opbrengen en kopers 10 procent. Gemeenten kunnen nog besluiten om er een lokale belasting aan toe te voegen. In de stad Denver komt er bijvoorbeeld nog eens 3,5 procent bij.

De opbrengsten van de belasting worden voor een deel gebruikt voor de bouw en het onderhoud van scholen.

Legale verkooppunten

Tegenstanders van de maatregel zeggen dat de belastingen te hoog zijn. Op deze manier zouden de kopers en verkopers weer het illegale circuit opzoeken, is de vrees.

De legalisering van cannabis kan in Colorado op ruime steun rekenen. Vorig jaar stemden de inwoners in een referendum voor het vrijgeven van marihuana. Vanaf dat moment was het toegestaan om ongeveer 30 gram in bezit te hebben voor persoonlijk gebruik.

Vanaf januari komen er legale verkooppunten in de staat. Overigens betekent de nieuwe maatregel niet dat marihuana in de hele staat vrij verkrijgbaar is. Gemeenten kunnen zelf besluiten of ze verkooppunten op hun grondgebied willen hebben of niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl