NOS NieuwsAangepast

Geen extra maatregel tegen pedo

De gemeente Veenendaal mag een veroordeelde pedoseksueel geen extra maatregelen opleggen. Burgemeester Kolff (VVD) eiste in een kort geding dat hij de man gebiedsverboden mocht opleggen voor speelplaatsen en andere plekken waar kinderen komen.

De voorzieningenrechter vindt dat de 48-jarige man daarmee te veel in zijn vrijheid wordt beperkt. Hij wees erop dat de strafrechter al heeft geoordeeld over de pedoseksueel en daarmee werd de gemeente niet-ontvankelijk verklaard. De man moest in therapie en zijn computer wordt in de gaten gehouden.

Onrust

De pedoseksueel kwam in juli vrij na een gevangenisstraf van acht maanden. Hij keerde terug naar zijn huis in Veenendaal, waar hij voor zijn veroordeling ook woonde. Zijn terugkeer leidde tot onrustonder de bewoners van de kinderrijke buurt.

Burgemeester Kolff wilde de man elf maatregelen opleggen, waar de strafrechter geen besluit over had genomen. Kolff vond onder meer dat de pedoseksueel niet in de binnentuin van zijn woning mocht komen als daar kinderen spelen.

'Teleurstellend'

De burgemeester noemt de uitspraak van de rechter teleurstellend. Volgens hem wordt daardoor niet de pedoseksueel, maar de rest van de buurt juist beperkt in de vrijheid.

Kolff begint een bodemprocedure om alsnog maatregelen te kunnen nemen. Het is volgens hem zijn taak als burgemeester om te zorgen voor een balans in het woongenot van de een en van de ander. Nu zijn veel buurtbewoners in Veenendaal ongerust over de terugkeer van de pedoseksueel.

'Hardnekkige pedofiel'

Ook als de gemeente wel ontvankelijk was, had de gemeente de pedoseksueel geen gebiedsverbod op mogen leggen, oordeelt de voorzieningenrechter. De man houdt zich al aan de opgelegde maatregelen en ook zijn er geen aanwijzingen dat de man onrechtmatig handelt of gaat handelen, aldus de rechter.

Volgens Kolff is dat nog maar de vraag: "In deze zaak gaat het om iemand die twee keer is veroordeeld voor pedoseksuele activiteiten en die wordt geduid door de strafrechter als een hardnekkige pedofiel." Ook is de man nog niet begonnen aan zijn therapie, zegt Kolff.

De pedoseksueel liet de gemeente Veenendaal al eerder weten dat hij wil kunnen gaan en staan waar hij wil. De afspraken die de burgemeester met hem wil maken ervaart hij als een extra straf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl