NOS NieuwsAangepast

"Geallieerden gaven kunst terug"

Een deel van de enorme kunstverzameling die in München is gevonden, blijkt direct na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden in beslag te zijn genomen en opgeslagen. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Zo'n honderd kunstwerken werden later teruggegeven aan de kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt. In het huis van zijn zoon Cornelius in München bleken vorig jaar zo'n 1400 kunstwerken te liggen. Daaronder werk van Picasso, Chagall en Paul Klee.

Hamburg

Volgens de Duitse kunstkenner Uwe Hartmann gaat het in veel gevallen niet om door de nazi's geroofde kunst. Hartmann is als specialist op het gebied van de herkomst van kunstwerken verbonden aan de staatsmusea in Berlijn.

Het is zeer waarschijnlijk dat Gurlitts vader Hildebrand als kunsthandelaar de meeste werken zelf heeft aangeschaft, zegt Hartmann. Daarom denkt hij dat de collectie waarschijnlijk grotendeels het rechtmatige eigendom van Cornelius Gurlitt is.

Kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt verloor in de jaren dertig zijn baan als museumdirecteur in Hamburg omdat zijn grootmoeder Joods was.

Verderfelijke invloed

Tijdens de oorlogsjaren kreeg hij de opdracht om schilderijen die niet pasten in het beeld van de nazi's in het buitenland te verkopen. Die 'ontaarde kunst' was eind jaren dertig in beslag genomen bij verschillende Duitse musea.

Volgens de nazi's hadden die werken een verderfelijke invloed op de Duitsers.

Gurlitt kocht ook kunst van Joodse verzamelaars, vaak voor een prikje.

Kans klein

Het nieuws over de kunstvondst kwam pas onlangs naar buiten, omdat experts de collectie eerst in kaart wilden brengen.

Waar Gurlitt nu is, en of hij nog leeft, is niet bekend. Duitse media meldden deze week dat hij ook een huis in Salzburg heeft. Maar onderzoekers achten de kans klein dat daar ook kunstwerken opgeslagen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl