NOS NieuwsAangepast

Meeste filevertraging bij Nijmegen

Automobilisten in Nijmegen hebben in Nederland het meeste oponthoud als het druk is op de weg. Dat blijkt uit gegevens van navigatiebedrijf TomTom.

Als er opstoppingen zijn, duurt een reis in Nijmegen zo'n 20 procent langer dan normaal. Op jaarbasis kan dat betekenen dat een automobilist 57 uur langer in de auto zit.

Tot nu toe was Groningen de stad met de meeste vertragingen, maar die stad staat nu tweede in de lijst van TomTom.

Volgens de navigatiemaker zijn de wegen in Nijmegen en Groningen moeilijk uit te breiden. "De knelpunten zijn wel bekend, maar moeilijk op te lossen."

Keihard nodig

Voor de Nijmeegse wethouder mobiliteit Henk Beerten kwam de eerste plaats niet als een verrassing. "We hebben in Nijmegen maar één brug over de Waal en dat betekent dat onze verkeerssituatie heel kwetsbaar is."

De gemeente heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen gestoken in de verbetering van de infrastructuur. Op 23 november opent Nijmegen een tweede stadsbrug. "Die hebben we keihard nodig", zei Beerten in het NOS Radio 1 Journaal.

Den Haag staat in Nederland op de derde plaats. Rotterdam heeft de drukste avondspits van het land. Automobilisten moeten dan meer dan de helft optellen bij hun normale reistijd. Maar de ochtendspits in de Maasstad valt naar verhouding mee. Daarom staat Rotterdam gemiddeld op een vierde plaats, voor Amsterdam.

Rio de Janeiro

Wereldwijd is Moskou de drukste stad. In de Russische hoofdstad zijn automobilisten in de avondspits 133 procent langer onderweg. Een ritje van normaal een uur duurt dan 2 uur en 20 minuten. De ochtendspits gaat met 114 procent vertraging niet veel vlotter. De vertraging kost een Moskoviet meer dan 5 hele dagen per jaar.

Het verkeer staat ook muurvast in het Turkse Istanbul en in het Braziliaanse Rio de Janeiro, waar volgend jaar het WK Voetbal en in 2016 de Olympische Spelen worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl