NOS NieuwsAangepast

Apple: 4 info-verzoeken over NL'ers

Apple heeft in de eerste helft van dit jaar vier keer van overheden een verzoek gekregen om privé-gegevens van Nederlanders vrij te geven. Dat blijkt uit een rapport van Apple over informatieverzoeken van overheden. Het is voor het eerst dat het bedrijf zulke cijfers naar buiten brengt.

Uit het rapport blijkt dat Apple in één geval daadwerkelijk privégegevens heeft verstrekt over een Nederlands account. Onder die gegevens kunnen e-mails, adresboeken, iMessages en zelfs foto's uit iCloud zijn. In drie andere gevallen zijn alleen metadata verstrekt, zoals een overzicht van iemands financiële transacties.

Serienummer

Het rapport maakt ook duidelijk hoeveel keer politiediensten hebben gevraagd om gegevens die bij het serienummer van een smartphone of computer horen. Zo kan bijvoorbeeld achterhaald worden wie een gestolen iPhone in gebruik heeft.

Apple heeft 61 van zulke verzoeken gekregen die betrekking hebben op Nederland. In die verzoeken is gevraagd om de gegevens van 229 apparaten. Apple is op 40 verzoeken ingegaan.

Transparanter

In het rapport zegt Apple transparanter te willen zijn over wat voor informatie aan overheden wordt overgedragen. Zo had het bedrijf bijvoorbeeld willen specificeren in welke gevallen e-mails zijn overhandigd, maar de Amerikaanse overheid verbiedt dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl