NOS NieuwsAangepast

Matisse, Chagall en Dix in nazischat

De eerste details over de kunstwerken uit de nazischat in München leiden al tot grote opwinding in de kunstwereld. Er zijn werken bij van belangrijke kunstenaars die tot nu toe onbekend waren of als verloren werden beschouwd.

Kunsthistorica Meike Hoffmann, die helpt bij het onderzoek naar de herkomst, noemt als voorbeeld een werk van Henri Matisse (1869-1954). Het is een schilderij zonder titel dat niet op bestaande lijsten met zijn werk voorkomt.

Abstracte begrippen

Experts gaan ervan uit dat Matisse het ergens in de jaren twintig heeft geschilderd, omdat er een vrouw op is afgebeeld die ook op andere schilderijen voorkomt. De nazi's hebben het werk in 1942 in beslag genomen bij een bank in Frankrijk.

Ook een werk van Marc Chagall (1887-1985), met een allegorische voorstelling waarin abstracte begrippen worden voorgesteld als personen, kwam tot nu toe niet voor in zijn oeuvrecatalogus. De Joodse kunstenaar verliet Frankrijk na de komst van de nazi's. Over de herkomst van het stuk is niets bekend.

Sigaret

Een portret van de Duitse expressionist Otto Dix (1891-1969), waarop de kunstenaar zichzelf heeft afgebeeld met een sigaret, was tot nu toe ook volslagen onbekend, volgens de kunsthistorica. Ze denkt dat het rond 1919 is geschilderd.

Van de Joodse kunstenaar Max Liebermann (1847-1935) is Two Riders on the Beach aangetroffen. Er zijn geen details vrijgegeven over de herkomst van het schilderij.

Veiling

In het appartement in München is ook een werk gevonden van de 19e eeuwse schilder Gustav Courbet, Village girl with goat. Volgens kunsthistorica Meike Hoffmann is van dit schilderij lange tijd aangenomen dat het verloren was gegaan. Het merkwaardige is wel dat uit documenten blijkt dat het werk in 1949 nog is verkocht op een veiling.

Het onderzoeksteam zegt dat de volledige lijst met kunstwerken niet wordt vrijgeven om de belangen van rechthebbenden niet in gevaar te brengen. De kunstwerken dateren van de 16e eeuw tot de eerste decennia van de 20e eeuw. Daar zitten ook werken bij van Canaletto, Picasso en Toulouse-Lautrec.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl