NOS NieuwsAangepast

Cardiologen Ruwaard aangeklaagd

Drie cardiologen die hebben gewerkt in het Ruwaard van Putten-ziekenhuis in Spijkenisse moeten voor de tuchtrechter komen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bereidt een aanklacht tegen de drie voor.

De beschuldiging tegen de cardiologen wordt vrijwel zeker dat ze tussen 2007 en 2012 onzorgvuldig hebben gehandeld of fouten hebben gemaakt waardoor patiënten onnodig risico liepen.

Hoge sterftecijfers

De IGZ is al een tijd bezig met een onderzoek naar het Ruwaard van Putten-ziekenhuis. Reden daarvoor waren de hoge sterftecijfers in 2010. In dat jaar overleden er 312 patiënten.

De inspectie stelde het Ruwaard eind vorig jaar onder verscherpt toezicht en opende een meldpunt voor patiënten. Doordat patiënten wegbleven, raakte het ziekenhuis in financiële problemen en was een faillissement onafwendbaar.

Seponeren

Drie ziekenhuizen uit de regio (het Maasstad, het Ikazia en het Van Weel-Bethesda) namen de zorginstelling over en veranderden de naam in Spijkenisse Medisch Centrum.

Het Openbaar Ministerie deed ook onderzoek naar misstanden op de afdeling cardiologie, maar besloot vorige maand de aangiften te seponeren. Er was onvoldoende verdenking van strafbare feiten, concludeerde het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl