NOS NieuwsAangepast

Erfgoedstatus Suriname in gevaar

Door correspondent Harmen Boerboom

De historische binnenstad van Paramaribo dreigt te verdwijnen van de Unesco-lijst voor werelderfgoed. Suriname heeft tot 31 december de tijd gekregen om te komen tot een pakket van maatregelen om het tij te keren. De Surinaamse hoofdstad staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst vanwege de vele oude houten gebouwen waarvan sommige honderden jaren oud zijn.

"Paramaribo is een uniek voorbeeld van de contacten tussen de Europese cultuur van Nederland en de inheemse culturen en het milieu van Zuid-Amerika in de jaren van intensieve kolonisatie van deze regio in de 16e en 17e eeuw", schreef de Unesco in 2002. Maar de gebouwen worden verwaarloosd en gesloopt. Vaak komen er nieuwe betonnen panden voor in de plaats.

Een adviescommissie heeft daarom voorgesteld de binnenstad van de Unesco-lijst te verwijderen tenzij er maatregelen getroffen worden om onherstelbare schade aan de nog bestaande gebouwen te voorkomen.

Dreiging

Stephen Fokké, directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, waarschuwt al jaren voor de verloedering van de binnenstad. "De overheid heeft geen oog voor monumenten. Andere belangen gaan voor en naar onze waarschuwingen is nooit geluisterd", zegt hij. "Iedereen bouwt maar raakt en er wordt niet tegen opgetreden. De overheid heeft ook geen monumentenbeleid. Dat moet echt veranderen."

De adviescommissie van de Unesco heeft onder meer kritiek op het feit dat de Surinaamse overheid het Onafhankelijkheidsplein heeft heringericht zonder overleg met de organisatie en spreekt van "een onherstelbaar proces van instorting en grote veranderingen".

De Unesco heeft Suriname nu concrete maatregelen voorgesteld. Stephen Fokké vindt dat de regering geen andere keuze heeft dan de voorstellen uit te voeren.

Toeristen

Een plek op de Werelderfgoedlijst wordt internationaal gezien als een grote opsteker voor een land. Het geeft status en trekt veel toeristen. Het gebeurt niet vaak dat een land van de lijst verwijderd wordt. Dat gebeurde wel met Dresden. Na een felle strijd over voor- en tegenstanders van een brug over de Elbe verdween de Duitse stad in 2009 van de lijst.

In 2007 werd een Natuurreservaat in Oman geschrapt nadat duidelijk was geworden dat er op grote schaal gestroopt werd.

Suriname heeft nog een tweede plek op de Werelderfgoedlijst. Daarop prijkt het reusachtige Centraal Suriname Natuurreservaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl