NOS NieuwsAangepast

EC: werkloosheid veel te hoog

Eurocommissaris Rehn denkt dat de Europese economie op een keerpunt is gekomen. "De bezuinigingen en structurele hervormingen in Europa hebben de basis gelegd voor herstel. Maar het is te vroeg om de overwinning uit te roepen", zei Rehn bij de presentatie van de economische voorspellingen voor de EU. Volgens hem is de werkloosheid in de EU nog wel "onacceptabel hoog".

De werkloosheid in Nederland zal volgens de Europese Commissie volgend jaar verder stijgen dan de eerdere voorspellingen van het CPB. Vorige maand ging het CPB nog uit van 7,5 procent werklozen. Rehn voorspelt dat in 2014 8,0 procent van de beroepsbevolking zonder werk zit.

Groei

In de eurozone voorspelt de Europese Commissie voor dit jaar en volgend jaar 12,2 procent werkloosheid. In 2015 zal de werkloosheid iets dalen naar 11,8 procent.

De Europese Unie klimt langzaam uit het economische dal. Rehn voorspelt dat de economie in Europa in 2014 met 1,4 procent zal gaan groeien. Voor de landen met de euro voorspelt de Europese commissie een iets lagere groei, 1,1 procent. Voor Nederland voorspelt de EC in 2014 met 0,2 procent amper economische groei. Het CPB ging vorige maand nog uit van een half procent groei in 2014.

Tekorten

De verwachte economische groei is vooral gebaseerd op de interne consumptie in de EU. Door terugvallende groei in opkomende economieën buiten Europa, zal de export naar landen buiten de EU de komende jaren tegenvallen.

Volgens de cijfers van de Europese Commissie lopen de tekorten op de begrotingen in de EU fors terug. In 2013 hebben de landen met de euro een gemiddeld begrotingstekort van 3 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl