NOS NieuwsAangepast

M23-rebellen Congo verslagen

De regering van Congo zegt dat de M23-rebellen in het oosten van het land zijn verslagen. Volgens een woordvoerder hebben de laatst overgebleven rebellen zich overgegeven of zijn ze de grens overgestoken. De rebellen bevestigen dat ze de wapens hebben neergelegd.

De rebellenbeweging voerde al bijna 2 jaar strijd in Congo. Zeker 800.000 mensen sloegen voor het geweld op de vlucht. De gevechten kwamen in een stroomversnelling toen VN-manschappen vorige maand het regeringsleger actief begonnen te ondersteunen.

M23

M23 bestaat vooral uit deserteurs die zeggen te vechten voor de rechten van Tutsi's, een minderheidsgroepering in Congo. De M23-beweging is genoemd naar een vredesakkoord van 23 maart 2009, dat een einde maakte aan een vier jaar durende rebellie in het oosten van Congo.

De rebellen zouden bij hun strijd worden gesteund door de buurlanden Rwanda en Oeganda. De regeringen van die landen ontkennen dat ze M23 steunen.

Afgelopen weekend riep de rebellenbeweging op tot een staakt-het-vuren, zodat er kon worden onderhandeld over vrede. Kinshasa wees het aanbod af. Gisteren werd het slotoffensief ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl