NOS NieuwsAangepast

Kamer: trouwvoorwaarden wijzigen

Een Kamermeerderheid van D66, PvdA en VVD wil dat de voorwaarden van trouwen in gemeenschap van goederen worden aangepast. De partijen willen dat alleen zaken gemeenschappelijk worden die samen zijn opgebouwd tijdens het huwelijk.

Bezittingen die voor het huwelijk zijn vergaard, maar ook schulden, erfenissen en giften, zouden niet meer standaard moeten worden opgenomen in de gemeenschap van goederen.

Modernisering

Een van de initiatiefnemers van de wet is D66-Kamerlid Magda Berndsen. Volgens haar is het huwelijk toe aan een modernisering. "Het is goed en verstandig dat mensen even van de roze wolk afstappen om de zakelijke kant te regelen, maar dit zou al standaard geregeld moeten worden."

De aanpassing moet ook voorkomen dat een partner bij een scheiding voor onaangename verrassingen komt te staan. De partijen noemen als voorbeeld een vroegere schuld van de echtgenoot of echtgenote, die pas naar voren komt bij een scheiding.

Schulden

Trouwen in gemeenschap van goederen is nu standaard in Nederland. Koppels die bezittingen en schulden apart willen houden, moeten naar een notaris om huwelijkse voorwaarden op te maken. Dat gebeurt in ongeveer een kwart van de huwelijken.

Berndsen vindt het ook belangrijk dat Nederland aansluit bij de internationale standaard. Volgens haar trouwen koppels alleen in Suriname en Zuid-Afrika standaard in gemeenschap van goederen.

Voorstel

In 2010 kwamen dezelfde partijen, samen met GroenLinks, met het voorstel om bij huwelijken standaard huwelijkse voorwaarden op te stellen, in plaats van gemeenschap van goederen. Het kabinet zag daar toen niets in.

Netwerk Notarissen, een samenwerkingsverband van 160 notariskantoren, is enthousiast over het nieuwe initiatiefwetsvoorstel. Uit een recente eigen peiling zou blijken dat een ruime meerderheid van de aanstaande echtgenoten de bezittingen die zij voor hun huwelijk hebben opgebouwd niet willen delen bij een scheiding. Driekwart van de partners wil niet opdraaien voor de schuld van de ander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl