NOS NieuwsAangepast

Dossiers Argentijnse junta ontdekt

In de kelders van het hoofdkwartier van de luchtmacht in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn 1500 mappen vol met geheime documenten uit de tijd van de militaire dictatuur gevonden.

Het gaat onder meer om verslagen van bijeenkomsten en een zwarte lijst van artiesten en kunstenaars die werden gezien als tegenstanders van het regime.

Mercedes Sosa

Op de lijst staan 331 kunstenaars, journalisten en artiesten, onder wie zangeres Mercedes Sosa, schrijver Julio Cortázar en acteur Héctor Alterio. De vondst werd gedaan door de hoogste generaal van de luchtmacht, Mario Miguel Callejo.

Volgens de minister van Defensie zijn de documenten van grote historische en misschien ook wel juridische waarde. Er wordt onderzocht of de stukken gebruikt kunnen worden voor rechtszaken.

Thematisch

Het is naar verluidt de eerste keer dat zo'n uitgebreid archief van geheime aktes uit die tijd is gevonden. Het materiaal is chronologisch en thematisch geordend en omvat de periode van 24 maart 1976 tot en met 10 december 1983.

In de documenten zou ook een langetermijnvisie staan. De junta zou hebben gedacht dat de eerste fase van hun 'reorganisatie' tot in de jaren negentig zou duren. Daarna zou de tweede fase ingaan, die ze "De Nieuwe Republiek" wilden noemen. Die zou in 2000 een feit hebben moeten zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl